Dünyamızda ve ülkemizde iş ekipmanları arasında sıklıkla kullanılan araçlardan birisi olan vinçler, kullanım alanları açısından bölümlere ayrılmaktadır. Çalışma tipleri ve boyutları ile farklı farklı amaçlarda kullanılan vinçler, sizin tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek nitelikte dizayn edilmektedir.
Peki vinç çeşitleri nelerdir? Bu çeşitler nerelerde kullanılmaktadır?
Sabit Vinçler:
Sabit vinçler, en çok kullanılan vinç çeşitlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Belli bir yere sabitlenerek kullanılmasından ötürü sabit vinç olarak adlandırılmaktadır. Sabit vinçler ile sadece yükleri kaldırma ve indirme faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Sabit vinçler, farklı farklı tekerlekli araçlarla öne ya da arkaya ilerleme hareketi kazanabilmektedirler. Genellikle fabrikalar ve limanlarda kullanılan sabit vinçler, depolama işlemlerinde büyük işe yaramaktadır.
Hareketli bir halde olan mobil vinçler, kullanım alanı açısından; sabit vinçlere nazaran daha kullanışlıdırlar. Lastik tekerlekli kamyonlara monte edilmeleri ile birlikte bir alandan diğer alana hızlı bir şekilde giderek zamandan da tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Çekiciye gerek duymayan mobil vinçler ayrıca geçtikleri zemine de herhangi bir zarar vermemektedir. Mobil vinçler de kendi aralarında paletli ve sepetli vinçler olarak ikiye ayrılmaktadır. Sepetli vinçler, insan gücüyle ulaşılması zor alanlara ulaşmayı sağlayarak büyük kolaylık sağlamaktadır.
- Sabit Vinçler
- Mobil Vinçler
- Kule Vinçler
- Portal Köprülü Vinçler
- Gezer Köprülü Vinçler
- Teleskopik Vinçler
- Kurtarıcı Vinçler
- Monoray Vinçler
Kule Vinçler:
Genellikle inşaat alanları ve şantiyelerde kullanılan kule vinçler, ağır yükleri taşımakta kullanılmaktadır. Kule vinç operatörleri tarafından kullanılan kule vinçler, kendi başlarına ayakta durmaktadır. Binanın boyuna göre kule vincin boyutu da büyümektedir.
Yüksek yerlerde ya da büyük işlerde, işi rahatlıkla gerçekleştirmek ve kolay hale getirmek için kullanılan en önemli araçlardan birisi olan vincin, birçok çeşidi bulunmaktadır.
Portal Köprülü Vinçler:
Genelde inşaat işlerinde kullanılan bu vinçler, depolama işleri için tercih edilmektedir. Kolonlar üzerinde yer alan raylar ile hareketi sağlanmaktadır.
Gezer Köprülü Vinçler:
Gezer Köprülü Vinçler, yüksek kaldırma kapasitesine sahiptir. Güçlü tasarımı sayesinde kaldırılacak bir çok yükün altından kalkmaktadır. Bu nedenle sıklıkla tercih edilir. Gezer köprülü vinçler, genellikle kapalı binalar ve fabrikalardaki yüklerin kaldırılmasında kullanılmaktadır.
Teleskopik Vinçler:
Teleskopik vinçler hem yatay hem de düşey bir biçimde hareket etmeleri sayesinde birçok yükün yerini kolay bir biçimde değiştirebilmektedir. Ağır yüklerin kaldırılması için ideal olan bu araçların 360 derece dönebilen versiyonları da bulunmaktadır.
Kurtarıcı Vinçler:
Genellikle ağır araçların kurtarılması için kullanılan bu vinç çeşidi, araba kazalarında ve batan gemilerin kurtarılmasında kullanılmaktadır. Kurtarıcı vinçler aynı zamanda zemine batan araçları da bulundukları yerden çıkarmaktadır.
Portal Köprülü Vinçler:
Genelde inşaat işlerinde kullanılan bu vinçler, depolama işleri için tercih edilmektedir. Kolonlar üzerinde yer alan raylar ile hareketi sağlanmaktadır.